Oedeem fysiotherapie

Oedeem fysiotherapie houdt zich bezig met het lymfetransportsysteem van ons lichaam. Het lymfesysteem zorgt voor de afvoer van overtollig vloeistof. Door verschillende oorzaken kan de werking van het lymfesysteem niet meer afdoende zijn waardoor er een verstoring ontstaat van het transport. Door het verstoorde evenwicht tussen aan- en afvoer van het vocht ontstaat er een opeenhoping van (eiwitrijk) weefselvocht; dit noemen we lymfoedeem.

Lymfoedeem kan een primaire oorzaak hebben waarbij de aanleg van het lymfesysteem niet goed is ontwikkeld. Secundair lymfoedeem heeft vele verschillende oorzaken. Veel voorkomende oorzaken zijn: trauma, infectie, medicatiegebruik, operatie, het dragen van een prothese, Chronische Veneuze Insufficiƫntie, tumorgroei, bestraling en het verwijderen van lymfeklieren.

De klachten die ontstaan bij lymfoedeem zijn zwelling, een zwaar gevoel in het gezwollen ledemaat en pijn; ook kunnen er huidafwijkingen en infecties ontstaan. Als gevolg van het lymfoedeem kunnen patiƫnten beperkingen ervaren in bewegingen waardoor hun dagelijks functioneren wordt bemoeilijkt.

Oedeem fysiotherapie richt zich op het activeren van het diepere lymfesysteem zodat het lymfetransport wordt geactiveerd. Er wordt gebruik gemaakt van een gecombineerde behandeling bestaande uit manuele lymfedrainage, ademhalingstechnieken, oefentherapie/zelfmanagement, compressietherapie, huidzorg en leefregels.

De behandeling richt zich op het verminderen van het oedeem en het verminderen van spanning en pijn op de huid. In de meeste gevallen wordt er een elastische kous aangemeten om het oedeem onder controle te houden.