Therapeutisch tapen

Therapeutisch tapen wordt ook wel Kinesio- of Medical Taping genoemd en wordt gebruikt om lichamelijke klachten te verhelpen en te voorkomen. Hierbij wordt een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag gebruikt. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. Bij zorgvuldig gebruik komen huidirritaties zelden voor. Ook is de tape goed bestand tegen vochtinwerking en kan daardoor langere tijd blijven zitten.

De tape kan spieren in hun functie ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.  De achtergrond gedachte is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen.

Naast de behandeling van spieren bestaan er ook andere toepassingsgebieden. Door verschillende technieken te gebruiken, kunnen diverse functies en weefsels op verschillende manieren beïnvloed worden, zoals:

  • pijndempen,
  • spierfunctie verbeteren door tonusregulatie,
  • ondersteunen van gewrichtsfunctie,
  • bevorderen bloedcirculatie en lymfe afvoer,
  • neuro-reflectoire beïnvloeding (o.a. hooikoorts).